Frascati
Frascati is een productiehuis voor jonge, getalenteerde makers in hun ontwikkeling tot zelfstandige podiumkunstenaars. Frascati-makers werken multidisciplinair, vaak internationaal, zoeken cross-overs, zijn volstrekt eigenzinnig en bevragen de wereld. Jaarlijks realiseert Frascati als grootste productiehuis van Nederland circa 30 (co)producties.
Locatie
Nes 63, Amsterdam Centrum
Lodewijk van Deysselstraat 91, Amsterdam Nieuw-West
Capaciteit
Zaal 1: 204-219 bezoekers
Zaal 2: 82 bezoekers
Zaal 3: 48 bezoekers
Zaal 4: 72-90 bezoekers
Theater van Deyssel: 30m2
Bezoektips
In Nieuw-West zit minitheater Theater van Deyssel (i.s.m. Frascati) met elke maand een gratis voorstelling van een maker, gebaseerd op en/of geïnspireerd door Nieuw-West.
Geschiedenis
Hieronder heb ik beknopt voor je de geschiedenis van Frascati geschreven en geïllustreerd. Vanwege de locatie zul je zien dat De Brakke Grond en Frascati een overlappende geschiedenis hebben.
1406: De Nes bevatte 5 kloosters, waaronder het Sint-Margarethaklooster met bijbehorende kerk. Daarnaast stond de St. Pietershal (Grote Vleeshal). Het Middelnederlandse ‘nesse’ wijst op een waterrijk gebied, een landtong die door aanslibbing bij een rivier ontstaan is.
1578: Na de Alteratie in 1578 (overgang van katholicisme naar protestantisme) werden kloostergebouwen van algemeen nut. De Nes vormde hierna vooral een handelsgebied met pakhuizen en veilinghuizen voor tabak, thee, vlees en specerijen.
📷 Nes 41–45 met de Grote en de Kleine Vleeshal, 1611. Uit Stadsarchief Amsterdam, onbekend
1779: Het huidige Nespleintje ontstond door de sloop van de kloosterkerk en naastgeleden Sint-Pieterskapel.
1824: Frascati werd gebouwd als ontspannings- en concertzaal voor 1.500 bezoekers bij het gelijknamig Italiaanse koffiehuis. De Nes diende als uitgaanscentrum. Naast bordelen, bruiste de straat met café chantants, het Salon des Variétés, Tivoli en artiestencafés. Vanaf 1879 werd Frascati gebruikt voor veilingen van tabak en huizen.
📷 Tabaksveiling in Frascati, 1920. Uit Stadsarchief Amsterdam, onbekend
1962: Experimentele theatergroep Toneelgroep Studio trok het gebouw in. Theaterunie vestigde zich er als productiehuis dat alternatief theater stimuleerde.
📷 Nes 45, 1975. Uit Stadsarchief Amsterdam, onbekend
1981: Na een verbouwing opende Frascati en het Vlaams Cultureel Centrum haar deuren. Deze laatste was een politiek-ideologisch project op initiatief van de ministers van Cultuur van Vlaanderen en Nederland, gefinancierd door de Vlaamse overheid. Staatshervormingen verleenden Vlaanderen autonomie op het vlak van taal en cultuur. Spreidingsbehoefte bij de jonge gemeenschap leidde tot het verreizen van Vlaamse culturele centra.
Andere theaters die zich vestigden in de Nes waren de Engelenbak, TOBACCO Theater en het ‘Comedy Theater in de Nes’. De programmatie van het Vlaams Cultuur Centrum was deels in handen van Frascati, dat ook theatertechnici en zaalmedewerkers leverde.
📷 Vlaams Cultureel Centrum, jaren 80. Uit De Morgen
2019: Frascati opende Theater van Deyssel in de Lodewijk van Deysselstaat, een voormalig winkelpand verbouwd tot minitheater. Makers met verschillende culturele- en werkachtergronden worden uitgenodigd om eigen werk, gebaseerd op en/of geïnspireerd door Nieuw-West, te ontwikkelen en te presenteren. Elke maand is er residentie door kunstenaars en (theater)makers uit verschillende disciplines. Voorstellingen zijn gratis.
📷 Theater van Deyssel van Frascati