Bellevue
Bellevue biedt ruimte voor muziektheater, nieuw toneel, eigentijdse dans, beeldend theater, kleinkunst en poppen/objecttheater. Bellevue Lunchtheater presenteert 5 dagen per week om 12:30 uur in de Paloni Zaal een actuele voorstelling. Bellevue zet zich in voor theaterauteurs en biedt lezingen aan. Schrijvers stromen bij succes ook door naar de Grote Zaal, landelijke tournees of zelfs BIS-gezelschappen.
Locatie
Leidsekade 90, Amsterdam Centrum
Capaciteit
Grote Zaal: 248 bezoekers
Klein Bellevue: 100 bezoekers
Paloni Zaal: 100 bezoekers
Bezoektips
Voor de Pay what you can voorstellingen kan je betalen naar daadkracht en de prijssoort kiezen die je als bezoeker kan missen.
Van donderdag t/m zondag elke middag om 12:30 uur Lunchtheater in de Paloni zaal voor €21,50 per kaartje.
Geschiedenis
In dit laatste deel lees je meer over de rijke geschiedenis van het pand, dat door de jaren heen altijd op een manier een huis voor bijeenkomsten is geweest.
1840: Het gebouw huisvestte twee sociëteiten: Concordia (voor heren) en Bellevue (voor heren, vrouwen en kinderen). De eerste voorzitter van Sociëteit Bellevue was schrijver Jacob van Lennep.
📷 Sociëteiten Concordia en Bellevue, 1868. Uit Stadsarchief Amsterdam, Johannes Jacobus Antonius (1813–1902)
1883: Maison Stroucken werd de nieuwe naam van het gebouw, vernoemd naar de nieuwe eigenaar. Het gebouw werd gebruikt voor vergaderingen en politieke bijeenkomsten. Het had een tuin met uitzicht op de Singelgracht.
📷 Maison Stroucken, 1887. Uit Stadsarchief, onbekend
1899: Het gebouw kreeg opnieuw de naam Bellevue. Naast politieke vergaderingen werden er toneelvoorstellingen, bals, zomerconcerten, bokswedstrijden, examens en schoolfeesten georganiseerd en soms ook films vertoond. In 1914 werd Bellevue een jaar opgeëist door het leger als doorgangskazerne.
📷 Bellevue, 1938. Uit Stadsarchief, onbekend
1938: Bellevue werd een modern en populair amusementscentrum met vijf zalen (uitlopend in de Marnixstraat) en het restaurant Paloni. ‘Bellevue alle zalen!’ betekende toen: een groots feest. Op de plek van de tuin verrees een nieuw gebouw.
1965: De Nederlandse Televisie Stichting (NTS, voorloper van de NOS) bouwde de toneelzalen aan de Leidsekade om tot televisiestudio’s. De zalen aan de Marnixstraat waren al eerder verbouwd tot bioscopen Bellevue Cinerama en Calypso.
📷 Bellevue en NTS-Studio, 1975. Uit Stadsarchief Amsterdam, J.N. Arsath Ro'is
1975: De NTS verliet het gebouw en de Gemeente Amsterdam gunde het gebouw aan Toneelgroep Centrum. Ook opende theatercafé de Smoeshaan, vernoemd naar een toneelstuk. Toneelgroep Centrum introduceerde het Lunchtheater. In 1987 fuseerde Toneelgroep Centrum met het Publiekstheater tot Toneelgroep Amsterdam.
1987: Bellevue maakte deel uit van de Theatercombinatie Bellevue/Nieuwe de la Mar. In 1997 werd het theater werd ingrijpend verbouwd, waarbij de Grote Zaal werd uitgebreid en de techniekcabines werden gerenoveerd. Ook de entree, hal, garderobe en Kleine Zaal (Klein Bellevue) werden opgeknapt.
2006: Bellevue werd een zelfstandig theater na sluiting van het Nieuwe de la Mar Theater. In 2013 nam het theatercafé De Smoeshaan over. In 2018 zijn het gebouw en café gerenoveerd.
📷 Theater Bellevue en De Smoeshaan van Wikipedia