DeLaMar
DeLaMar biedt een breed scala aan voorstellingen, die zich met name kenmerken als verhalend, toegankelijk, hoogwaardig, spectaculair en divers. Voorstellingen variëren van musical tot cabaret en van toneel tot concert.
DeLaMar is een initiatief van cultuurfonds VandenEnde Foundation (VDEF), dat talent en cultureel ondernemerschap stimuleert.
Locatie
Marnixstraat 402, Amsterdam Centrum
Capaciteit
Wim Sonneveld zaal: 949 bezoekers
Mary Dresselhuys zaal: 601 bezoekers
Geschiedenis
Hieronder lees je beknopt over de geschiedenis van het DeLaMar theater.
1887: De Spieghelschool aan de Marnixstraat werd gebouwd, een lagere school voor jongens.
📷 Spieghelschool, 1894 - 1900. Uit Stadsarchief Amsterdam, Benjamin Wilhelmus Stomps (1856-1904)
1940: Het gebouw fungeerde als opslagruimte en tijdelijk ook als kleedruimte voor de Stadsschouwburg gebruikt.
1947: Het gebouw werd verbouwd tot Theater de la Mar, vernoemd naar de familienaam van de echtgenote van de architect.
1952: Nadat het theater in 1950 failliet ging, nam Wim Sonneveld samen met twee compagnons het gebouw over. Ze veranderden de naam in het Nieuwe de la Mar Theater, en breidden de zaal uit van 300 naar 500 zitplaatsen door de toevoeging van een balkon.
📷 Nieuwe de la Mar Theater met naastgelegen bioscopen Calypso en Cinerama, 2005. Uit Stadsarchief Amsterdam, Martin Alberts
2005: In het begin van de 21e eeuw was het gebouw aan renovatie toe. VandenEnde Foundation (VDEF) kwam met een plan voor het verbouwen van het theater inclusief de naastgelegen bioscopen Calypso en Cinerama. In 2010 opende DeLaMar haar deuren. De gevel is een replica van het oorspronkelijke gebouw uit 1887. Met het DeLaMar Partnership Programma worden sponsorinkomsten verworven. Ook is DeLaMar te huren voor bedrijfsevenementen.
Over VEDF: Joop van den Ende ziet op jonge leeftijd al Gijsbrecht van Aemstel in Stadsschouwburg Amsterdam en viel voor theater omdat het hem wakker schudde en scherp maakte. Joop is later uitgegroeid tot de ‘Godfather’ van het Nederlandse massatheater. Zijn werk heeft als doel om een massaal publiek te amuseren. Hij is producent, wat betekent dat hij bedenkt, maakt en verkoopt. Dit produceren heeft hij gedaan met John de Mol in Endemol, met producties zoals Idols en Big Brother. Endemol is uitgegroeid tot de grootste onafhankelijke tv-producent van de wereld en verkocht voor ~5,5 miljard. De theateractiviteiten kocht Van den Ende uit Endemol en nam hij mee in Stage Entertainment. Deze organisatie richtte hij op 60-jarige leeftijd op, wat uitgroeide tot het grootste theater- en ticketingbedrijf van Europa, met producties van onder andere Disney. Stage Entertainment is in 2018 voor ~1 miljard verkocht om cultuur en talent te ondersteunen met VDEF.
2021: In 2021 opende DeLaMar West haar deuren. De zaal had een capaciteit van 180 bezoekers. De locatie moest een ‘broedplaats’ worden voor nieuwe kleinschalige musicals. Ook hier waren zalen te huur voor bedrijfsevenementen. Tot slot zou het theater een plek bieden voor producties met buurtbewoners.
2024: Per 2024 is DeLaMar West in Amsterdam Nieuw-West weer gesloten. De kosten van energie en programmering en het beperkte aanbod maakten het theater niet rendabel.
📷 DeLaMar West van Het Parool
-
🔗 vdef.nl
🔗 Joost mag het weten podcast #175
🔗 dewestkrant.nl/nieuw-de-la-mar-theater-opent-op-laan-van-spartaan