De Kleine Komedie

De Kleine Komedie is het oudste theater van Amsterdam in haar huidige vorm en een van de kleinste hoefijzervormige theaters. Het aanbod bestaat vooral uit cabaret, kleinkunst en theaterconcerten. Aan caberet heeft het theater vooral haar bestaansrecht te danken.


 

Locatie

Amstel 56–58, Amsterdam Centrum


Capaciteit

Grote zaal: 503 bezoekers


Bezoektips

  • Let op bij het kiezen van je stoel in de hoefijzervormige theaterzaal, deze biedt vanaf de zijbalkons beperkt zicht op het podium.

  • Word vriend, koop een stoel of word donateur. Lidmaatschap biedt verschillende voordelen zoals zekerheid van een kaartje en evenementen.


Geschiedenis

De Kleine Komedie heeft wisselende invullingen gehad waarover je hieronder meer leest.

1786: Opgericht als Théâtre Français sur l’Erwtenmarkt, ofwel de Fransche Schouwburg aan de Erwtenmarkt (huidige Amstel), met Franstalig toneel en opera. Het theater trok gasten zoals Koning Willem I en Lodewijk Napoleon. In 1845 werd het gebouw het Neues Deutches Theater en in 1855 ging het theater failliet.

📷 De Fransche Schouwburg van De Kleine Komedie

1855: Er vestigde zich een Schotse Zendingskerk, waarin vooral werd gepredikt Joden te bekeren tot het Christendom. Tussen 1880 en 1883 gebruikte de Vrije Universiteit de bovenzaal als collegezaal. Vanaf 1886 werd het gebouw weer een theater voor incidentele cabaret- en revuvoorstellingen.

📷 Schotsche Zendingskerk van Geheugen van de VU

1908: Het gebouw kwam in handen van de Nederlandse Vereniging voor Israël, die in het gebouw onder de naam Salvatori gebruikten als debatcentrum en kerk.

📷 Salvatori, 1925. Uit Stadsarchief Amsterdam, onbekend

1942: In de oorlogsjaren werd het gebouw gebruikt als fietsenstalling voor de Duitsers die zich gevestigd hadden in de Amsterdamsche Bank. Het houten interieur was brandhout in de Hongerwinter.



1946:
De Kleine Komedie werd herbouwd door Pierre Perin voor lichtere podiumkunsten en als speelplek voor zijn vrouw Tilly Perin Bouwmeester. In 1973 wordt het pand door de brandweer afgekeurd.



1978
: Het theater wordt met particuliere gelden gerenoveerd en heropend. Het ontwikkeld zich tot belangrijk podium voor vrije en gesubsidieerde producties.

📷 De Kleine Komedie, 1986. Uit Stadsarchief Amsterdam, Han van Gool

1988: In 1988 dreigen overheidsbezuinigingen voor het theater. Een optreden van Youp van ‘t Hek zorgt voor een golf aan publiciteit rondom de mogelijke sluiting. Het theater wordt hierdoor bekend bij het grote publiek en sluiting wordt voorkomen. Het theater wordt vanaf ook wel Cabarettempel van Nederland’ genoemd vanaf dat het is gered mede door cabaretiers na een subsidiestop.



2011:
In 2011 werd theater gerenoveerd waardoor de foyers en entree ruimer, lichter en praktischer werden. De renovatie werd bekostigd door bijna 4.500 Vrienden. Het theater wordt ook wel ‘Podium voor verhalenvertellers’ genoemd en is een middentheater voor cabaret, kleinkunst, theaterconcerten, literaire programma’s en cross-overs met andere genres.

📷 De Kleine Komedie voor renovatie van Climatic Design


Vorige
Vorige

DeLaMar

Volgende
Volgende

Koninklijk Theater Carré