Nationale Opera & Ballet
Nationale Opera & Ballet is een theater in Amsterdam dat speciaal gebouwd is voor het opvoeren van opera, ballet en andere vormen van muziektheater. Het is ook de organisatie die de gezelschappen De Nationale Opera en Het Nationale Ballet omvat. Het is onderdeel van gebouw de Stopera, waarin ook het stadhuis gehuisvest is.
Locatie
Amstel 3, Amsterdam Centrum
Capaciteit
Grote Zaal: 1633 bezoekers
Bezoektips
Op een selectie van ochtenden en middagen kan je voor β¬15 pp deelnemen aan de openbare rondleiding.
Flirt XL avonden laten nieuwe bezoekers tussen 16 en 30 jaar kennismaken met de Nationale Opera & Ballet. Een ticket voor Flirt XL inclusief een voorstelling kost β¬10.
Young Patrons Circle is een groep donateurs van Nationale Opera & Ballet tussen de 25 en 40 jaar. Lidmaatschap biedt verschillende voordelen in de vorm van korting en evenementen.
Geschiedenis
Hieronder lees je over de geschiedenis van het theater op beladen grond.
1600: Het stuk grond waar de Stopera zich op bevindt is rond 1600 als kunstmatig eiland aangelegd in de Amstel. Op het eiland werd hout verhandeld en het diende om woningnood op te lossen.
Het eiland trok met name Joodse migranten uit Portugal. Deze kwamen soms vergezeld met hun tot slaafgemaakten. Ook uit andere delen van Europa kwamen migranten. Het eiland genaamd Vlooienburg werd een multiculturele wijk.
π· Portugese synagoge op de Houtgracht, 1665. Uit Stadsarchief Amsterdam, Jan Veenhuysen
1900: Begin twintigste eeuw was de Jodenbuurt in slechte staat met armzalige huisjes, grote gezinnen, slechte hygiΓ«ne en verkrotting. Het stadsbestuur besloot een deel van de huizen te slopen.
1945: In 1943 werden de laatste Joden afgevoerd naar vernietigingskampen. Na de bevrijding was er nog weinig van de buurt over. Huizen waren geplunderd en leeggeroofd om te dienen als brandhout tijdens de hongerwinter.
1954: De gemeente besloot om steeds meer van wat nog resteerde van de buurt te slopen. Het Waterlooplein moest de plek worden van het nieuwe gemeentehuis en de gemeente schreef hiervoor in 1968 een stadhuisprijsvraag uit. Ook zou de sloop de bouw van de nieuwe metrolijn vergemakkelijken.
π· Vlooienburg, 1967. Uit Stadsarchief Amsterdam, Nationaal Foto Persbureau Stevens en Magielsen
1979: De Oostenrijkse architect Wilhelm Holzbauer combineerde het stadhuis en theater in één complex. Het ontwerp voor het theater door de architecten Bernard Bijvoet en Gerard Holt was oorspronkelijk in de Ferdinand Bolstraat gepland. Bij de start van de bouw braken er protesten uit, met name over het ontwerp, de hoge kosten en de invulling van de beladen locatie.
π· Bouwplaats op het Waterlooplein, 1982. Uit Stadsarchief Amsterdam, Bert Verhoeff
1986: Het gebouw werd officieel geopend als Het Muziektheater Amsterdam met De Nederlandse Opera (DNO) en het Nationale Ballet als vaste bespelers. De Nederlandse Opera was na de Tweede Wereldoorlog opgericht, met de Stadsschouwburg Amsterdam als thuisbasis. Het Nationale Ballet onstond in 1961 uit een fusie van het Amsterdams Ballet en het Nederlands Ballet en had ook de Stadsschouwburg als thuisbasis. In 1988 betrok de gemeente Amsterdam haar stadhuis.
π· Muziektheater, 1987. Uit Stadsarchief Amsterdam, Archief van de Dienst Ruimtelijke Ordening: fotoβs afdeling B
2014: De Nederlandse Opera en het Nationale Ballet fuseerden tot Nationale Opera & Ballet. De Nederlandse Opera ging door onder de naam De Nationale Opera. In Amsterdam-Zuidoost bevindt zich een decoratelier.
-
π nl.wikipedia.org/wiki/De_Nationale_Opera
π nl.wikipedia.org/wiki/Het_Nationale_Ballet
π www.operaballet.nl/over-ons
π bk.nijsnet.nl/d_ontwerpregels/71_operazaal
π amsterdam.nl/nieuws/achtergrond/verdwenen-woonwijk-waterlooplein
π nos.nl/artikel/2452634-toch-gedenkplaat-voor-vermoorde-joodse-bewoners-voormalige-wijk-vlooienburg